"Egy porszem világot jelent

S egy szál vadvirág az eget

Fogd fel tenyeredben a végtelent

S egy percben élj évezredet"

A tanfolyamok résztvevõinek egyik gyakori kérdése, hogy „hogyan mûködik a Reiki?”. A válasz: „egyszerûen”. A behangolt személyek a Reiki energia számára csatornaként mûködnek. A reikiülések alatt a csatornázó a „vevõre” (befogadóra) helyezi kezét és, ha szükség van rá, az energia áramlani kezd.

Reikizés közben nem kell koncentrálni! Ezt az energiát amúgy sem tudod irányítani. Mindig oda áramlik, ahol a legnagyobb szükség van rá és mindig olyan mennyiségben, amennyire a befogadónak szüksége van.

Ajánlott, hogy rendszeresen (ha lehet naponta) reikizzél, elsõsorban önmagadat. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne segíts másokon, ha teheted. De igazán csak akkor tudsz másokon segíteni, ha önmagadat egyensúlyba hoztad.

Ha teheted, add meg a módját a reikizésnek: keress egy nyugodt, csendes, jól szellõzött helyet, próbálj meg kikapcsolni minden zavarforrást; meggyújthatsz egy gyertyát, egy füstölõt és, ha szükségét érzed, jöhet egy kellemes meditációs zene is. Mielõtt nekifognál, moss kezet és arcot, távolítsd el magadról az esetleges ékszereket is. Persze a Reiki mûködik ezek nélkül is, és semmivel sem lesz kisebb a hatása, de a „szertartásos” elõkészületek segítenek a megfelelõ lelkiállapot elérésében. Mások kezelésénél hasznos, ha a reikizõ békés, nyugodt állapotban van, de ez sem okvetlen szükséges a „sikerhez”.

A reikiülés alatt az intuíciónk vezet. A kezek lazán a testen fekszenek, de tarthatod akár néhány centi távolságra is „Hallgatni” kell a kezekre, mindig jeleznek. Érezni fogod, ha egy adott pozícióban szükség van vagy sem a reikire. A kezeid jelezhetnek különbözõ betegségeket, energia blokkokat, stb. De soha nem diagnosztizálunk!!! Vigyázz arra, hogy a kezelt ne veszítse el a kapcsolatot a hagyományos orvoslással. Ez nem a te feladatod. A Reiki nem helyettesíti az orvost, de nagyon jól kiegészíti a különféle gyógykezeléseket, és akár életet menthet. Megtörténhet, hogy a folyamatos kezelések mellett a kezelt személy elhagyhatja gyógyszereit, de ez az õ döntése kell legyen, megfelelõ orvosi konzultáció mellet. Nem szabad szem elõl veszíteni azt, hogy Reiki elsõsorban önmagunkkal való foglalkozást jelent. Ha helyreállítod a belsõ egyensúlyt, megszûnnek a betegségek okai és ez által a betegségek is. Mindenki csak a saját belsõegyensúlyát tudja megteremteni, helyreállítani, másoknak csak segíteni lehet ennek elérésében.

A tanfolyamok alatt a mesterek egy ajánlott kezelési sort adnak át egy teljes kezeléshez. Bár az Usuitól ránk maradt reikirendszerben még nem voltak meg a ma használatos kéztartások, sokévi kísérletezés alatt kiderült, hogy az energia könnyebben áramlik, ha bizonyos sorrendben helyezzük kezünket a testrészekre vagy föléjük. Ha lehetõség van rá, ajánlott a teljes kezelés végzése. A teljes Reiki kezelés során az összes fontos szerv, energiaközpont életerõ-energiával töltõdik fel, így fokozatosan helyreáll a „rend”. Ugyanakkor megerõsödik az immunrendszer, javul a szív, a máj és a vesék mûködése. Elindul a fizikai test salaktalanítása, felszabadulnak a megrekedt energiák. Ellazít, oldja a stresszt és javítja a közérzetet. És még sokáig lehetne sorolni hatásait…