A tanfolyamok alatt a mesterek egy ajánlott kezelési sort adnak át egy teljes kezeléshez. Bár az Usuitól ránk maradt reikirendszerben még nem voltak meg a ma használatos kéztartások, sokévi kísérletezés alatt kiderült, hogy az energia könnyebben áramlik, ha bizonyos sorrendben helyezzük kezünket a testrészekre vagy föléjük. Ha lehetõség van rá, ajánlott a teljes kezelés végzése. A teljes Reiki kezelés során az összes fontos szerv, energiaközpont életerõ-energiával töltõdik fel, így fokozatosan helyreáll a „rend”. Ugyanakkor megerõsödik az immunrendszer, javul a szív, a máj és a vesék mûködése. Elindul a fizikai test salaktalanítása, felszabadulnak a megrekedt energiák. Ellazít, oldja a stresszt és javítja a közérzetet. És még sokáig lehetne sorolni hatásait…

Bár a reikizésben nincsenek merev szabályok, íme a legelterjedtebb kézpozíciók és ezeknek (a teljesség igénye nélkül) hatásai:


szemek: lazító, szorongásoldó. Segíti a gondolatok tisztaságát, a megérzést és a meditációt. Jót tesz az orrmelléküregek, a szem, a fogak és állkapcsok problémái esetén. Kiegyensúlyozza a toboz és az agyalapi mirigy mûködését (7. és 6. csakra).


halánték: javítja a memóriát, összehangolja a két agyféltekét és növeli a kreativitást. Segít a fej- és fülfájások, agyvérzés és stressz esetén. (7. csakra)


fülek: a fülkagylón akupunktúrás pontok egész tucatját találjuk, melyek befolyásolják az egész test mûködését, ezért ennek a kézpozíciónak kiemelt fontosságot tulajdonítanak. Sok esetben elsõsegélynyújtásra is alkalmas. A test minden részére juttat energiát, ugyanakkor oldja a zavartságot, a pszichés süketséget


tarkó: lazít, nyugtatja a szellemet. Jót tesz a kisagy és gerincvelõ-problémák esetén, de segít fejsérüléseknél és szemproblémák esetén is.


nyak: növeli az önbizalmat, az életörömöt és önbecsülést. Segíti a kifejezõkészséget, segít elengedni a dühöt, a rosszindulatot és neheztelést. Jót tesz a torok, mandula és pajzsmirigybajok, anyagcserezavarok, valamint kommunikációs zavarok esetén.


csecsemõmirigy: erõsíti a szeretetet, bizalmat, harmóniát és életörömöt. Hatással van a csecsemõmirigyre, valamint tüdõ, szív és nyirokrendszer betegségei esetén.


napfonat: segít megszabadulni a szorongástól és stressztõl, leépíti a félelmet és a frusztrációt. Jó szív-, gyomor-, bélrendellenességek esetén, emésztési panaszok és vérzékenység esetén.


köldök: energiával tölt fel. Használható epehólyag, epekõ, vastag- és vékonybél bajai esetén, továbbá fekélyek, görcsök, szexuális és menstruációs problémák esetén.


máj: segít a frusztráció, félelem és depresszió elmulasztásában, a szervezet alkoholtól, illetve drogtól való megtisztításában, a máj, az epe és epehólyag megbetegedéseinél.


jobb tüdõcsúcsok/bal tüdõcsúcsok: hat a mellekre, mirigyekre, tüdõre, szívre, mellben lévõ cisztára és tumorra. Jó hatással van a szoptatós anyákra.


lép: segít a frusztráció és félelem elmulasztásában, erõsíti az önbecsülést és az önbizalmat. Hatásos cukor-, lép-, hasnyálmirigy-, fertõzõ betegségek, gyulladások esetén.


ágyéki V: érõsíti a kreativitást és rugalmasságot, oldja a szexuális szorongásokat, feszültségeket, valamint a léttõl és haláltól való félelmet. Jót tesz szexuális és súlyproblémáknál, de ugyanakkor a petefészeknek, méhnek, prosztatának, hólyagnak és emésztõrendszernek is.


vállak: lazító hatású, feloldja a vállakban tárolt feszültséget. Jót tesz gerinc és torokproblémák esetén.


vesék: hat a napfonatra, vesékre és mellékvesékre. Segíti a méregtelenítést, oldja a sokkos állapotot, a tér és mélységiszonyt, távol tartja a rossz gondolatokat.


farokcsont: fokozza az öntudatot és segíti a vidám elengedettséget. Hat a gerincproblémákra, csípõízületi- és ideggyulladásra, urogenitális rendszerre és isiászra.