"Nézem és nem látom.
Hallgatom és nem hallom.
Megragadom és nem tudom megfogni.
Szembe megyek vele és nem találkozom az elejével.
Utána megyek és sehol sem fedezem fel a végét."

Az elsõ fokozattal ellentétben, ez a szint már nem javasolható és nem adható meg bárkinek, aki az elsõt elvégezte. Van, aki nem érzi szükségét, van, aki nincs megérve rá. Igazából ezt "ki kell érdemelni". Persze nem egy bizottság vagy mestere dönt errõl; ez nem jóindulat, hanem érettség kérdése. A jelentkezõket nem annyira a kíváncsiság, mint inkább egy belsõ kényszer vezérli.

A második fokozat segít még mélyebbre hatolni önmagunkban, s még hatásosabb eszközöket nyújt önmagunk felfedezésére és integrálására. A behangolások jelentõsen megnövelik az energia áramlását, de ugyanakkor a fizikai szint mellett emocionális és mentális szinten is erõteljesen fejtik ki hatásukat. E behangolások által a lelki változások kerülnek elsõsorban a központba az elsõ fokozat fizikai testre való fókuszálásával szemben.

A tanfolyam alatt a résztvevõk az elsõ szint tudnivalóinak átismétlése után megismerkednek többek között a Reiki négy szimbóluma közül hárommal, és megtanulják ezek használatát. A szimbólumok segítségével lehetõség nyílik a tér és idõ korlátjainak levetkõzésére az energia csatornázásában.

A behangolásokat ebben az esetben is egy 21 napos tisztulási folyamat követi, folytatódván a fizikai test méregtelenítése, de még nagyobb hangsúlyt kapván a lelki és mentális szintû tisztulás. A második fokozat segít, hogy feszültség nélkül és tudatosan éljük életünket, és hogy egyre közelebb kerüljünk valós önmagunkhoz. De haladni ezen az úton csak egyedül lehet.