"A kilenc emeletes tornyot
egy sor téglával kezdik építeni.
Az ezermérföldes utazás
egy lépéssel kezdõdik."

Az elsõ fokozat tanfolyamán a résztvevõk négy behangolást kapnak és ez által ráhangolódnak a Reiki-energiára. Ezek a behangolások segítik a befogadó rezgésszintjét úgy átalakítani, hogy több energia áramolhasson át testén. Bár a behangolások nem a fizikai testen történnek, ez a fokozat fõként a fizikai testre koncentrál, amely erre az életerõ befogadásának és átadásának nagyobb mennyiségével válaszol.

Az említett beavatások négy energiaközpontot (csakrát) tisztítanak és hangolnak be:

  1. szívközpont behangolása: feléleszti a feltétel nélküli szeretetet;

  2. torokcsakra behangolása: megnyitja belsõ lényünket a felelõsség és kommunikáció felé;

  3. harmadik szem behangolása: felébreszti az intuíció lehetõségét, a mélyebb tudást és a kapcsolatot az univerzális energia isteni akaratával;

  4. koronacsakra behangolása: összeköt az energia e magasabb formájával és a szellemi tudatossággal.

Az elsõ fokozat behangolásai után a résztvevõk képesek a Reiki-energia csatornázására, önmaguk és mások közvetlen kezelésére.

A Reiki rendkívül egyszerû módszernek bizonyul, ha a felhasználására kerül sor. Elsajátításához nem szükséges intellektuális erõfeszítés, akár gyerekek is megtanulhatják. A tanfolyamon a résztvevõk megismerkedhetnek a Reiki történetével, filozófiájával és sok más hasznos információval. Megkapják a behangolásokat, megtanulják a közvetlen kezelés kézpozícióit, és lehetõségük van a csoportos és egyéni gyakorlásra is.

A Reiki-behangolások hatásaként elkezdõdik egy 21 napos tisztulási folyamat, melynek következtében a szervezetbõl eltávolodnak az ott felhalmozódott salakanyagok, és feloldódik sok elfojtott probléma.

A Reiki alapfokozata bárki számára elérhetõ. Ez egy elsõ lépés lehet magunk felé, az egyensúly megteremtéséhez.